Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Дигитална писменост во Македонија

“Дигитална писменост во Македонија – Промоција на сертификати за дигитална писменост” 

Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии МАСИТ во соработка со Certiport, на 19.03.2012 со почеток во 13:00 часот, во Стопанската комора на Македонија, на 5ти кат, сала 4, организираше настан на тема “Дигитална писменост во Македонија – Промоција на сертификати за дигитална писменост” во рамки на кој беа претставени сертификатите на Certiport. Настанот се одржа во рамки на European e-Skills Week 2012  http://eskills-week.ec.europa.eu/web/guest .

alt


Во рамки на настанот свое обраќање имаа:

 • Г-дин Игор Бимбилоски – Претседател на УО на МАСИT
 • – Министер за информатичко општество и администрација
 • Проф. д-р. Миле Стојановски –  Декан на Факултет за електротехника и информациски технологии - ФЕИТ, Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје
 • Проф. д-р Димитар Трајанов – Декан на Факултет за информатички науки и компјутерско инжинерство – ФИНКИ, Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје
 • Проф. д-р. Данчо Давчев – Ректор на Универзитет за информатички науки и технологии Св. Апостол Павле, Охрид
 • Доц. д-р Беким Фетаји – Декан  на Факултетот за современи науки и технологии на ЈИЕУ
 • Г-ѓа Валентина Тасева - Координатор на Работна група за едукација и развој на работна сила при МАСИТ
 • Г-дин James Varnham - Certiport European Sales Manager

 

alt

 

Агенда

ПР текст

Презентации:

Г-ѓа Валентина Тасева - Координатор на Работна група за едукација и развој на работна сила при МАСИТ - Влијанието на дигиталната писменост врз намалување на вработеноста и зголемување на ефикасноста и ефективноста на идните вработени

Г-дин James Varnham - Certiport European Sales Manager - Претставување на Certiport сертификати за дигитална писменост

Производите на Certiport се сертификати за дигитална писменост и познавања на компјутерски програми, односно cертификати за младинци и возрасни, со кои се потврдува дека лицето носител на сертификатот е квалификувано за користење и употреба на технологиите и компјутерските програми за кои сертификатот се однесува. Во Јануари 2012 година МАСИТ постана единствен авторизиран партнер на Certiport (www.certiport.com) - светскиот лидер во ИТ сертификација, за продажба и воспоставување на мрежа на тестинг центри на Certiport на регионот на Македонија. Сертификатите кои ќе бидат промовирани се:

 • Microsoft Office Specialist (MOS)
 • Microsoft Technology Associate (MTA)
 • Internet and Computing Core Certification (IC³)
 • Adobe Certified Associate (ACA)
 • Autodesk Certified User (ACU)
 • CompTIA Strata IT Fundamentals
 • HP Accredited Technical Associate

ПАТРОН ЧЛЕН

logo_1

 

Поддржувачи

Vip-MASIT-200x135px

neotel

 

Контакт информации

Стопанска комора за информатички
и комуникациски технологии
ул. „Коста Веселинов“ бр. 6, влез 1, спрат 1
1000 Скопје, Македонија
тел. 389 75 280 507; 389 78 296 487
е-маил: contact@masit.org.mk

Поврзување

color-facebook-48  color-linkedin-48  color-instagram-48  color-youtube-48  color-twitter-48