18.11.2019

Вејпр Апликации

Вејпр Апликации е приватен облак со збир на интегрирани апликации како што се Active Directory, Filesharing, Mail, Backup, Proxy, итн. Платформата, како и апликациите, се со отворен извор и се заснова на GNU / Linux.
Во нашата прва верзија, таа беше целосно базирана на OpenStack. VapourApps 2.0 носи комплетно нова веб-табла и апарат со име VapourApps Master (va-master). Серверот VA-Master доаѓа со API интерфејс и веб-табла каде што можат да се создадат платформи за виртуелизација и сервери. Поддржани се повеќе услуги, на кои можат да се управуваат серверите. Серверот, независен или преку провајдер, може да се претвори во Апликација, од веб-таблата.

Карактеристики на таблата VapourApps вклучуваат:

Провајдери и сервери – Управување со серверите на домаќините AWS, Libvirt, VMWare, од една табла

Интегрирана продавница со апликации – Користејќи го управувањето со конфигурацијата SaltStack, откако серверите се поврзани со VA-Master, тие можат да се конвертираат во апликациите што се достапни во продавницата.

Следење и резервна копија (за здравствени проверки, статистички податоци за перформанси, резервна копија на сите апликации и податоци) и

API & Integration – Сите функции што се достапни на VA-Master, за интегрирање на нови апликации или одлики, се достапни преку API REST. На пример, додавање на корисници на ActiveDirectory, создавање VPN сертификати или преземање резервна датотека – може да се изврши преку VA-Master API.

VPN, Дневници и фактурирање – контролната табла VA-Master е централно место каде што се логираат и сметководствените податоци можат да се управуваат за сите провајдери и сервери. Исто така, со употреба на OpenVPN, може да се создадат сертификати, за пристап до VA-Master и приватниот облак.

Пријави се за нашиот newsletter

и добивај информации од Масит