26.02.2020

Македонија се подраматично се соочува со интелектуален егзодус лекари – миграцијата една од темите на ”Трилинг”

Македонија се подраматично се соочува со интелектуален егзодус лекари, инжинери, програмери ја напуштат земјата. Не секогаш платата е пресудна за високофалификуваните кадри да купат билет во еден правец.

Најчести причини се лошиот амбиент, корупција, неефикасни и партизирану институции. До 2016 година за 62 насто е зголемен бројот на македонски лекари кои работат во земјите од ОЕЦД.

Според анализите на Стопанската комора речиси во сите сектори фалат кадри. Миграцијата е една од темите на емисијата Трилинг во која гостуваат Анета Пешев претседател на УО на Масит, Наташа Јаневска од СКМ и д-р Божидар Кочоски од Асоцијација на млади лекари и специјализанти. Погледнете дел од емисијата на следниот линк.

Пријави се за нашиот newsletter

и добивај информации од Масит